Η τοποθέτηση της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου Μαίρης Διακολιού στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναφορικά με την πρόταση «Έγκρισης Υψομετρικής Μελέτης πέριξ του ΟΤ 1059».

 

xey_neratz

 

Εκείνοι που στις συναντήσεις τους διεκδικούσαν την ακύρωση της άδειας και την επιστροφή του ΧΕΥ 

και τώρα εξυπηρετούν την κατάσταση είτε με τις πράξεις τους είτε με την σιωπή τους…

 

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ για το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της 12-7-2016, η Διοίκηση Πατούλη εισήγαγε θέμα για Έγκριση Υψομετρικής Μελέτης πέριξ του ΟΤ 1059. Όσο (τεχνηέντως;) αδιάφορος κι αν ακούγεται αυτός ο τίτλος, στην πραγματικότητα αφορά το φλέγον ζήτημα του ΧΕΥ Νερατζιώτισσας.

Για μένα η θέση είναι ξεκάθαρη: Όλοι οι δημοτικοί χώροι που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποδοθούν στους Μαρουσιώτες ως χώροι αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού, και θα αντιταχθώ σε κάθε πρακτική που άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει αυτόν τον στόχο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ:

Η Διοίκηση Πατούλη, με εισήγηση που υπογράφει ο κ. Διδασκάλου και όχι η Υπηρεσία, προφανώς για να καλύψει εκ των υστέρων ελλείψεις του φακέλου της άδειας δόμησης του ΧΕΥ, έφερε προς έγκριση νέα υψομετρική μελέτη για το ΟΤ στο οποίο βρίσκεται το εν λόγω ακίνητο, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρία που το έχει αγοράσει, και τα σχέδια της οποίας δεν εισήχθησαν στην Επιτροπή υπογεγραμμένα από την Υπηρεσία!

Με τον τρόπο αυτό, η Δημοτική Αρχή έδειξε την υποκρισία της, αφού ενώ:

Α) υποστηρίζει ψηφίσματα και αποφάσεις ΔΣ για την προστασία των ελεύθερων χώρων και της δημόσιας περιουσίας,

Β)εξαπολύει (δίκαιους) μύδρους κατά της Κυβέρνησης για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη του ΤΑΙΠΕΔ και του «Υπερταμείου» που ξεπουλάνε την περιουσία της πατρίδας μας

Γ) κάνει αλλεπάλληλες παραστάσεις στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα για να διεκδικήσει όπως λέει τα ακίνητα για το συμφέρον των πολιτών,

στην πράξη εξυπηρετεί  το συμφέρον του ιδιώτη, παρέχοντάς του όλες τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τη νομότυπη έκδοση οικοδομικής άδειας και την απρόσκοπτη συνέχιση της κατασκευής του κτιρίου της ιδιωτικής εταιρίας.

Εδώ το ζήτημα δεν είναι μόνο ιδεολογικό: Αν είμαστε δηλαδή υπέρ ή όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας:

Όπου και να στέκεται κανείς ιδεολογικά στα ζητήματα αυτά, δεν μπορεί παρά να αντιταχθεί σε σκανδαλώδεις καταπλεονεκτικές εις βάρος του δημοσίου αγοραπωλησίες, σε «δήθεν επείγουσες» μελέτες που δήθεν είναι «αντικειμενικά αναγκαίες» μετά την κατασκευή της Αττικής οδού, που όμως δεν παρέστη καμία ανάγκη να γίνουν εδώ και 13 περίπου χρόνια που υπάρχει η Αττική Οδός και ενώ κατασκευάστηκαν κτίρια στην περιοχή με τις υπάρχουσες μελέτες. Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι αν η δημοτική αρχή πραγματικά εννοούσε τις διεκδικήσεις της, απλά δεν θα εισήγαγε ποτέ τη μελέτη αυτή προς ψήφιση προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, να εξυπηρετήσει το δημοτικό συμφέρον της μη δόμησης των ακινήτων αυτών όπως εκφράζεται από τις ομόφωνες αποφάσεις ΔΣ τις οποίες οφείλει να υπηρετήσει.

Ομοίως, και η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ, επιδεικνύει όμοια υποκρισία, αν και από την αντίθετη πλευρά.

Αρχικά, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 29/12/2015, ο Λευτέρης Μαγιάκης κάλυψε την Κυβέρνηση για τη διατήρηση της ισχύος των όρων δόμησης και χρήσεων γης που τροποποιήθηκαν σκανδαλωδώς για να εξυπηρετηθεί ο  αγοραστής https://youtu.be/rAp6bdIriog, με την αιτιολογία ότι «δεν της είχε τεθεί το θέμα». Όμως, όταν η ίδια  παράταξη έθεσε το θέμα στον κ. Τσιρώνη και η μόνη αλλαγή που έγινε ήταν απλά η (μετά από την έναρξη των εργασιών) μετάθεση της αρμοδιότητας έκδοσης της οικοδομικής αδείας από το Δήμο στο Υπουργείο (ίσα –ίσα δηλαδή η μετάθεση του επιπέδου διαλόγου με τον επενδυτή), αντί να καταγγείλει επειδή το θέμα δεν επιλύθηκε σε ουσιαστικό και οριστικό πολιτικό επίπεδο προς το συμφέρον του Δήμου, πανηγύριζε οικειοποιούμενη την … επιτυχία! (το ίδιο κάνει ακόμη και έως σήμερα).

Έτσι, η μεν Διοίκηση που επαίρεται για τις «διεκδικήσεις» της μέσα από τα Δελτία Τύπου, στις Επιτροπές, χωρίς δημοσιότητα, εισάγει και υπερψηφίζει ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη περιοχή για να εξυπηρετήσει τον ιδιώτη, η δε μείζων μειοψηφία, παρεμβαίνει μόνο για τεχνικά ζητήματα, χωρίς να κάνει καμία καταγγελτική δήλωση για την Κυβέρνηση που αντί να επαναφέρει τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης ως ίσχυαν απλά ανέλαβε την αρμοδιότητα να εκδώσει νόμιμα την άδεια δόμησης με το ισχύον καθεστώς!

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Για μένα η θέση είναι ξεκάθαρη: Όλοι οι δημοτικοί χώροι που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποδοθούν στους Μαρουσιώτες ως χώροι αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού, και θα αντιταχθώ σε κάθε πρακτική που άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει αυτόν τον στόχο.

 

Παραθέτω σύντομο ιστορικό του θέματος, για όσους δεν έτυχε να το γνωρίζουν:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

Το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, είναι ένας χώρος, ο οποίος ενώ είχε απαλλοτριωθεί σαν χώρος υποστήριξης της Αττικής οδού (πχ για την κατασκευή πάρκινγκ) τελικά περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο τον πώλησε σε ιδιωτική εταιρία έναντι πινακίου φακής. Αφού δε εκποιήθηκε, με Υπουργική Απόφαση (την λεγόμενη απόφαση Ταγαρά, από το όνομα του υπογράφοντος Υπουργού) άλλαξαν οι χρήσεις γης διευρύνοντας το πλαίσιο εκμετάλλευσης του ακινήτου  προσδίδοντάς του (πάντα μετά την πώληση) πολλαπλάσια αξία από εκείνην που είχε όταν πωλείτο, φυσικά  προς όφελος του ιδιώτη και εις βάρος του Δημοσίου. Ο εν λόγω χώρος δε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αντίστοιχοι που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ (υπάρχουν άλλα δύο ΧΕΥ στο Μαρούσι, καθώς και το ακίνητο της Κεραμικής) με πλέον της μιας αποφάσεις ΔΣ κρίθηκε ότι πρέπει να διεκδικηθούν από το Δήμο και να αξιοποιηθούν ως  χώροι αναψυχής και πρασίνου.

Η Υπηρεσία Δόμησης Αμαρουσίου, αναρμοδίως εξέδωσε άδεια δόμησης του ακινήτου και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής, οι οποίες όμως διεκόπησαν μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε ότι αρμόδιο για την έκδοση άδειας οικοδομής είναι το οικείο Υπουργείο.