Σύμφωνα με το πολιτικό κριτήριο του κ. δημάρχου αποτελεί «μικροπολιτική» η άσκηση τεκμηριωμένης κριτικής για την πλημμελή πυροπροστασία της πόλης.

Με τη λογική αυτή, η κριτική της μειοψηφίας προς τη Διοίκηση χαρακτηρίζεται «νερό στο μύλο των εμπρηστών»! Φαίνεται ότι ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι οι εμπρηστές δρουν μόνο όταν η μειοψηφία αναδεικνύει τα θέματα ενώ όταν σιωπά…. δεν δρουν!

Για να σοβαρευτούμε:

Το ζήτημα των πυρκαγιών είναι όντως σημαντικό. Γι αυτό πράγματι,  καμία μικροπολιτική δε χωρά σε αυτό, ούτε μηδενιστικές παρεμβάσεις. Τη δική μου υπεύθυνη στάση αποδεικνύει το γεγονός ότι στην παρέμβασή μου επαίνεσα τις επιτυχημένες προσπάθειες κατάσβεσης και συνεχάρην τους συντελεστές της, υπερψήφισα την (έστω καθυστερημένη) αγορά οχημάτων πυροπροστασίας και έκανα πρόταση για μία επιπλέον ενέργεια προς υποβοήθηση της έγκαιρης πρόληψης .

Αντιθέτως, ο κ. Δήμαρχος που αξιώνει να ελέγχει ποια θέματα θα αναδεικνύονται, και να κρίνει αν αυτά είναι σωστά ή λάθος,  χαρακτηρίζει «τυπική» την παρέμβαση του Δήμου για να υπενθυμίσει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων την υποχρέωσή τους να τα καθαρίσουν. Όμως ένας Δήμος που επιθυμεί να κάνει υπεύθυνη πολιτική πρόληψης, δεν θεωρεί καμία ενέργεια «τυπική». Αντίθετα, από τη στιγμή που αποφασίζει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, το πράττει υπεύθυνα και έγκαιρα, ώστε να μπορεί να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που κατά κύριο λόγο είναι η πυροπροστασία, όχι η απόδοση ευθυνών στους πολίτες. Συνεπώς, όσο κατακριτέοι κι αν είναι όσοι δεν έπραξαν τα νόμιμα, αυτό δεν αθωώνει το Δήμο που παρενέβη προς αυτούς αργοπορημένα, γιατί το αποτέλεσμα της παρέμβασής του θα ήταν κατόπιν εορτής.

Και τι παράδειγμα έδωσε στους ιδιώτες η διοίκηση του Δήμου που δεν αποψίλωσε ούτε καν τα δικά της ακίνητα, παρά μόνο κατόπιν εορτής;

Η λειτουργία του οργάνου πολιτικής προστασίας μπορεί να είναι υποδειγματική (δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω), το όργανο όμως πρέπει να συγκαλείται και να συντονίζει τη δράση του πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όχι κατόπιν εορτής.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το ότι δεκαεπτά φωτιές μετά, η διοίκηση ακόμη υπερασπίζεται το χρόνο που έγιναν οι αποψιλώσεις και επιλέγει να υποστηρίζει ότι οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε αποψιλωμένα οικόπεδα, διαψεύδοντας όσα ΜΜΕ, τοπικά και αθηναϊκά, κάλυψαν το θέμα. Άλλο πράγμα είναι μία φωτιά να εκδηλώνεται σε αποψιλωμένο οικόπεδο και άλλο να επεκτείνεται σε αποψιλωμένο, ενώ ξεκίνησε από κάπου αλλού.

Εμπρησμοί ή μη, οι Μαρουσιώτες πρέπει να αισθάνονται ότι τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους δεν κινδυνεύουν από φωτιά. Αυτό είναι χρέος της διοίκησης του Δήμου, που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με δελτία τύπου.