Με τα λεφτά των Μαρουσιωτών διαφημίζουμε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους! 

Ο στόχος αυτός όμως, ουσιαστικά θα δημιουργήσει υπεραξία που θα καταλήξει ως κέρδος μόνο στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουμε το λογότυπο του Δήμου για να διαφημίζουμε τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους, χωρίς οι Μαρουσιώτες να λαμβάνουν αντάλλαγμα.

Από πότε το Μαρούσι διολίσθησε σε «διαφημιστή» ιδιωτικών εταιριών, και μάλιστα τζάμπα;

Αυτή η εισροή τουριστών – πελατών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, θα επιβαρύνει την πόλη μας, η οποία θα συνεχίσει να διαθέτει το δυναμικό της για να τα εξυπηρετεί (πχ καθαριότητα) χωρίς να κερδίζει.

Ο Δήμος μας δεν είναι τουριστικός δήμος, ώστε να διαθέτει επαρκείς υποδομές προκειμένου η τουριστική κίνηση να δημιουργήσει ανάπτυξη που θα διαχυθεί στις Μαρουσιώτικες οικογένειες. Και ασφαλώς, χωρίς τέτοιες υποδομές, οι «τουρίστες» θα περιοριστούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία από μόνα τους αποτελούν περίκλειστη οικονομία, και δεν υπάρχει δυνατότητα να προσανατολιστούν στην αγορά του Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος, βέβαια, είχε αντίθετη γνώμη, της οποίας η τεκμηρίωση με εξέπληξε δυσάρεστα.
Αρχικά, επεσήμανε ότι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (εν προκειμένω τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία) φορολογούνται, οπότε κι εκείνες -κατά τη γνώμη του- έχουν ίσο δικαίωμα προβολής με τα μέσα του Δήμου. Ο συλλογισμός αυτός όμως, έρχεται σε απ’ ευθείας αντίθεση με την πρόσφατη ομολογία Χαρίτση (Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης) ότι φορολογήθηκαν οι μικροί και οι μεσαίοι οικονομικά και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτοί λοιπόν, οι μεγάλοι, που δεν επωμίσθηκαν το βάρος των μνημονίων, είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία Πατούλη για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού.

Φυσικά, υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί στο Μαρούσι, όπως φρόντισε ο δήμαρχος να υπενθυμίσει. Όμως, οι «τουρίστες -πελάτες -ασθενείς» είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν θα επισκεφθούν μία ξένη χώρα για να απευθυνθούν στο ιδιωτικό ιατρείο ενός ελευθεροεπαγγελματία γιατρού, αυτό το βρίσκουν και στις χώρες τους! Αυτό που θα τους προσελκύσει στην πόλη μας είναι τα εξειδικευμένα θεραπευτήρια, οι μεγάλες ιατρικές μονάδες, τα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, στις ελκυστικές τιμές, τα οποία ασφαλώς και δεν διαθέτει ο ιδιώτης οικογενειακός ιατρός των γειτονιών του Αμαρουσίου, αλλά μόνο οι ιατρικοί όμιλοι.

Το Μαρούσι θα ακουστεί ότι είναι «ιατρόπολις», ήταν το επόμενο επιχείρημα, γεγονός που θα προσφέρει υπεραξία και προβολή στην πόλη…. Ίσως! Αλλά ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν, αν όχι εκείνοι που προβάλλονται; Μάλλον, «παράπλευρη ωφέλεια» της δράσης αυτής (αφού ο μικρομεσαίος Μαρουσιώτης δεν παίρνει τίποτα) θα είναι -όπως δήλωσε ο δήμαρχος- ότι θα αναπτυχθούν οι κενές κτιριακές δομές! Θα διασωθούν, δηλαδή, και τα ερημωμένα κτιριακά συγκροτήματα στην Κηφισίας, αφού αυτά γειτνιάζουν με το κέντρο της μελλοντικής ιατρικής ανάπτυξης…. Αλήθεια, τι έπραξε ο δήμαρχος για την ανάπτυξη των ερημωμένων καταστημάτων και γενικά μικρομεσαίων ιδιοκτησιών της πόλης μας, που λόγω κρίσης μένουν ανοίκιαστα, για να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τα κτιριακά συγκροτήματα του υπερτοπικού κέντρου που τα κατέχουν τράπεζες ή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι;

Το… κερασάκι στην τούρτα όμως, ήρθε όταν ο κ. Δήμαρχος προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί η ίδρυση συνεργατικού επιχειρηματικού σχηματισμού (cluster) για την ενίσχυση της ιατρικής τουριστικής ανάπτυξης!

Τελικά Πατούλης – Καραμέρος ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους….. Μεγαλοεπιχειρηματικά cluster ο ένας, μεγαλοεπιχειρηματικά cluster και ο άλλος…. Μήπως τελικά δεν διαφέρουν και τόσο, όσο θέλουν να δείχνουν;